Τι ισχύει τελικά;

Τα αυγά είναι μια νόστιμη και υγιεινή τροφή και μπορούμε να τα καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνες, αλλά επίσης συχνά συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, η τακτική κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερίνη, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και συνεπώς τις προϋποθέσεις για πρόωρο θάνατο. Η δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA και αναφέρει ότι αναλύθηκαν στοιχεία από 6 μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 30.000 άτομα σε βάθος 30ετίας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αρκετές προγενέστερες, όπως για παράδειγμα τις σχετικές συστάσεις που έκαναν τα υπουργεία Υγείας και Γεωργίας των ΗΠΑ το 2015, οι οποίες κατέρριπταν το πλαφόν των 3 αυγών την εβδομάδα. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, «οι άνθρωποι που τρώνε 3-4 αυγά την εβδομάδα, έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά».

Το αυγό είναι μία φουλ πρωτεΐνούχα τροφή, πλούσια σε σελήνιο και ψευδάργυρο, αλλά και πολύ καλή πηγή βιταμινών B5, B12, D και φολικού οξέος. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους βρίσκεται στο ασπράδι. Ένα αυγό κότας έχει 80 θερμίδες, εκ των οποίων οι 64 αντιστοιχούν στον κρόκο και οι 16 στο ασπράδι.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω δεδομένα, πόσα αυγά είναι επιτρεπτό να καταναλώνουμε μέσα στην εβδομάδα, ώστε να επωφελούμαστε από αυτό και παράλληλα να μην ταραζόμαστε κάθε φορά που μία νέα έρευνα επιχειρηματολογεί κατά των 3 και πάνω αυγών;

Πολύ απλά, τρως έως και 2 ολόκληρα αυγά, συν όσο ασπράδι θες μέσα στην εβδομάδα.

Όπως επισήμαναν και οι ερευνητές της περίφημης πρόσφατης μελέτης, δεν συντρέχει κανένας λόγος να αποκλείσουμε το αυγό από τη διατροφή μας, αρκεί να περιορίσουμε τον κρόκο, στον οποίο εντοπίζεται και η χοληστερόλη (ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 mιlligram διατροφικής χοληστερόλης στον κρόκο).

(Visited 380 times, 1 visits today)