Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική λέξη Hulw που σημαίνει γλυκό.

Ο χαλβάς είναι το γλύκισμα που παρασκευάζεται με πρώτη ύλη το ταχίνι και σαν συνθετικό την καραμέλα. Η καραμέλα ψήνεται με νερό, ζάχαρη, γλυκόζη και τσουένι, την γνωστή χαλβαδόριζα.

Η καυτή καραμέλα αγκαλιάζει το θρεπτικό χυλό του ταχινιού και στα χέρια του έμπειρου τεχνίτη παίρνει τη γνωστή μορφή του χαλβά.

Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική λέξη Hulw που σημαίνει γλυκό. Έχει τις ρίζες του σε χώρες της Ανατολής αποτελώντας το βασικό γλυκό στο Ραμαζάνι. Με το πέρασμα του χρόνου ταξίδεψε και μάγεψε τους λαούς της Μεσογείου και της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Στην Ελλάδα πιθανολογείται ότι έφτασε  στα τέλη του 12ου αιώνα για να αποτελέσει και εδώ το βασικό γλύκισμα στη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Ο χαλβάς παρασκευάζεται με πρώτη ύλη το ταχίνι. Το ταχίνι όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί από επιστήμονες διατροφής ως «υπερτρόφιμο». Πρόκειται για το προϊόν πολτοποίησης του σησαμιού, του μικροσκοπικού αυτού σπόρου που ευδοκιμεί σε χώρες της Αφρικής και της Μ.Ανατολής. Είναι πλούσιο σε  βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

(Visited 351 times, 1 visits today)