Μπορεί το κρουασάν να είναι ταυτισμένο με τη γαλλική ζαχαροπλαστική, ωστόσο είναι επινόηση των Αυστριακών.

Μπορεί το κρουασάν να είναι ταυτισμένο με τη γαλλική ζαχαροπλαστική, ωστόσο είναι επινόηση των Αυστριακών.

Ποια είναι η  ιστορία του:

Όταν το 1529 οι Τούρκοι με τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή πολιορκούσαν την Βιέννη, άρχισαν να σκάβουν «λαγούμια» (υπονόμους) ώστε να περάσουν υπογείως τα ισχυρά τείχη και να μπουν στην πόλη. Ίσως η επιχείρηση να πετύχαινε, αλλά την εποχή εκείνη τα βιεννέζικα φουρνάρικα ήταν κτισμένα κοντά στα τείχη της πόλεως και οι φουρναραίοι άκουσαν το υπόγειο σκάψιμο. Σήμαναν αμέσως συναγερμό και ο στρατός επιτέθηκε και γλύτωσε την Βιέννη.

Όταν οι Τούρκοι απομακρύνθηκαν οι ψωμάδες της Βιέννης, για να πανηγυρίσουν το γεγονός της σωτηρίας τους, κατασκεύασαν ψωμιά στο σχήμα του εμβλήματος της τουρκικής σημαίας, την ημισέληνο. Ήταν το σύμβολο της νίκης.

Το σχήμα αυτό άρεσε στους Βιεννέζους και το ημικυκλικό ψωμάκι διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο, γιατί η βιεννέζικη αρτοποιία είχε τα πρωτεία παγκοσμίως. Έτσι, δημιουργήθηκε το κρουασάν, που αρχικά οι Αυστριακοί ονόμασαν «Kipferl’» από τη γερμανική λέξη για το μισοφέγγαρο.

Το «kipfel» έφτασε στη Γαλλία τον επόμενο αιώνα, όταν το 1770 η Αυστριακή Μαρία Αντουανέτα παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο τον 16ο (ΧVI). Τότε η Μαρία Αντουανέτα ζήτησε από τους σεφ να φτιάξουν το αγαπημένο της γλύκισμα από την πατρίδα της. Οι Γάλλοι άλλαξαν λίγο τη συνταγή και δημιούργησαν το δικό τους «kipfel» και το μετονόμασαν σε «croissant», από τη γαλλική λέξη που σημαίνει επίσης μισοφέγγαρο….

Αν και το κρουασάν είναι σύμβολο της αυστριακής νίκης, οι Γάλλοι περνώντας τα χρόνια κατάφεραν να το μετατρέψουν σε σύμβολο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Η βιεννέζικης καταγωγής βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, ευθύνεται γι αυτό….

 

(Visited 151 times, 1 visits today)