Το γνωρίζατε;

Τα μανταρίνια, όπως και τα πορτοκάλια, αποτελούν πολύτιμες πηγές σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως νεραντζινίνη, νερανζίνη, εσπερετίνη, βιταμίνη Α, καροτένια, ξανθίνη και λουτεΐνη.

Όμως στην πραγματικότητα, παρέχουν αρκετές φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών από ό, τι τα πορτοκάλια. Το μανταρίνι είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), η οποία είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη.

Ένα μεσαίου μεγέθους μανταρίνι παρέχει το 39% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ένα από τα ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην σύνθεση του κολλαγόνου, την επούλωση των πληγών, έχει αντιιική και αντικαρκινική δράση, και συμβάλει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων, αρθρίτιδα, πυρετό, κρυολόγημα κλπ., απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα.

Επιπλέον, τα μανταρίνια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως ημικυτταρίνες, πηκτίνες κλπ., οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και συμβάλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αυτά τα μικρά, αρωματικά εσπεριδοειδή παρέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες ανά μεσαίου μεγέθους μανταρίνι.

Εκτός των παραπάνω θρεπτικών συστατικών, το μανταρίνι παρέχει το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α, 4% σε θειαμίνη, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, και 2% σε ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ.

 

 

(Visited 189 times, 1 visits today)