Το χαρουπόμελο αποτελούσε μαζί με το πετιμέζι την κύρια γλυκαντική ουσία αφού η ζάχαρη ήταν σχετικά ακριβό προϊόν.

Το χαρουπόμελο είναι ουσιαστικά ένα είδος σιροπιού που παρασκευάζεται από το χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο. Το χαρούπι (ο καρπός δηλαδή του φυτού χαρουπιά) είναι ένα πολύ πλούσιο σε ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά τρόφιμο, και παράλληλα με πολύ ευχάριστη γεύση.

Το χαρουπόμελο, έχει μια πολύ ευχάριστη γεύση σαν κακάο, και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία. Μάλιστα χρησιμοποιείται ευρέως σε σκευάσματα που υποκαθιστούν τη σοκολάτα, σε γδιάφορα είδη γλυκισμάτων αλλά και σε διάφορα γλυκά προϊόντα επάλειψης.

Δείτε πώς να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι:

Υλικά :

Χαρούπια ώριμα

Νερό

Εκτέλεση: 

Πλένουμε τα χαρούπια και τα κόβουμε σε κομματάκια 1-2 εκατοστών. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ώστε να τα σκεπάζει κατά δύο δάκτυλα περίπου. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και αφαιρούμε όσο μπορούμε από τον αφρό που δημιουργείται. Αφού βράσουν 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να μείνουν 24-48 ώρες ώστε τα χαρούπια  να αφήσουν όλο το μέλι τους στο νερό μας. Τελικά σουρώνουμε το υγρό και το βάζουμε να βράζει σε μέτρια θερμοκρασία ως ότου δέσει και αποκτήσει την υφή και την πυκνότητα του πετιμεζιού, λίγο δηλαδή πιο ρευστό από το μέλι.

 

 

(Visited 159 times, 1 visits today)