Σχετικά με την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δυο θεωρίες.

Το cupcake, το παραδοσιακό γλυκό των Αμερικανών που έχει αποκτήσει χιλιάδες φανατικούς οπαδούς σε όλο τον πλανήτη και έχει γίνει η νέα τάση στη ζαχαροπλαστική. Πρόκειται για ένα μικρό κέικ σε μέγεθος κούπας, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί από ένα άτομο και είναι διακοσμημένο με γλάσσο ή άλλου είδους επικάλυψη.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει γίνει το ιδανικό κέρασμα για γάμους, βαπτίσεις και πάρτι γενεθλίων.

Σχετικά με την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δυο θεωρίες. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέκυψε από το γεγονός ότι τα cupcakes ψήνονταν σε κούπες.

Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, τα υλικά που απαιτούνταν για την παρασκευή τους έπαψαν να ζυγίζονται όπως συνέβαινε μέχρι τότε, αλλά ξεκίνησαν να μετριούνται σε φλιτζάνια του τσαγιού (cups).

Φημολογείται επίσης ότι στην αρχή ονομάζονταν κέικ «1234», όνομα που προέκυψε από τη βασική συνταγή η οποία περιελάμβανε 1 κούπα βούτυρο, 2 κούπες ζάχαρη, 3 κούπες αλεύρι και 4 αυγά.

Η μεγάλη διάδοσή του οφειλόταν στο ότι ο χρόνος ψησίματος του ήταν πολύ λιγότερος από εκείνον ενός κανονικού μεγέθους κέικ. Αυτός ήταν και ο λόγος που κατά το 1900 τα cupcakes διαδόθηκαν ως λαχταριστά κεράσματα για τα παιδιά.

Οι φήμες λένε επίσης, πως αυτή η «υψηλή γαστρονομική μόδα», πρωτοξεκίνησε το 1996 στo Μανχάτταν της Νέας Υόρκης, όταν η Carrie Bradshaw, από την πανσίγνωστη αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Sex and the City», δοκίμασε μπροστά στον φακό μία μπουκιά από ένα Magnolia cupcake με πλούσια, ρόζ, ζαχαρένια επικάλυψη.

Από εκείνη τη στιγμή τo Magnolia Bakery αποθεώθηκε. Ακολούθησαν το Crumbs στο Manhattan, το Sprinkles στο Beverly Hills, το Georgetown Cupcakes στο Georgetown, εξαπλώνοντας ένα πολύχρωμο cupcake trend, όχι μόνο στην Αμερική και στην Αγγλία αλλά και σε ολόκληρο τον μη αγγλοσαξονικό κόσμο.

Τα cupcakes αποτελούν πλέον μία «pop κουλτούρα» στον κόσμο της γαστρονομίας, μετατρέποντας το απλό, καθημερινό baking σε μία «υψηλή αστική τέχνη», την οποία πολλοί πιστεύουν οτί μπορούν να ασκήσουν για γρήγορο κέρδος, ενώ μόλις ξεθωριάσει και αυτή η μόδα, λίγοι θα είναι εκείνοι, που θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

 

(Visited 134 times, 1 visits today)